Ağaç Ev Sohbetleri | 38

By aysu - Mayıs 11, 2020

 Selaaamm! Bu haftanın konusu benden! Ayayay umarım seversiniz! Sorumuz şöyle: Kelimeleri çok değerli buluyorum, kendimizi ifade etmemizi sağlıyorlar ve günlük hayatımızda çok önemli bir yer kaplıyorlar. Bu yüzden sorularımı kelimeler ve kelimelerle bir yönden ilişkili olan dil hakkında seçeceğim. Dil konusuna girmişken ilk olarak olmazsa olmaz bir soru sormak istiyorum: Dilimizin içerisinde bulunan yabancı sözcüklerle ilgili ne düşünüyorsunuz? İkinci ve son olarak da sizin için değerli olan, ister günlük hayatta sıkça kullandığımız ister dilimizin derinliklerinden gelen, bilinmedik bir sözcük söylemenizi istiyorum. Bu sözcük hakkında bir şeyler de duymak isterim! Sizin için neden değerli olduğu gibi :)




 İlk soruyla başlıyorum cevaplamaya: Şöyle ki ben Türkçe kökenli olmayan sözcükleri kullanıyorum ve hepimizin kullandığını düşünüyorum. Aklıma şu an alternatif kelimesi geldi bu sözcüğü kullanıyorum ama seçenek kelimesini de kullanıyorum gibi. Yabancı sözcüklerin yerinde kullanıldığı zaman bizim için seçenek olduklarını ve dilimizi zenginleştirdiğini düşünüyorum. Bir tek sevmediğim kullanım şu, ki o da yanlış kullanılıyor, herhangi bir testteki soruların tamamını doğru yapılınca "Full yaptım!" gibi şeyler deniliyor. Full sözcüğünün Türkçeye çevrilmiş hâli dolu, biz orada o sözcüğü kullanınca anlatmak istediğimiz şeyi tam olarak ifade edemiyoruz. Bunun dışında bir sorun yok gibi, bir de eğer bir sözcüğün Türkçesini de yabancısını da biliyorsam genellikle Türkçe olanını kullanmaya çalışıyorum.

 İkinci sorumuza cevabım çok net: hüzün. Hüzün kelimesini aşırı seviyorum. Çok naif geliyor ama bir o kadar da çok şey anlatıyor bence. Bir şey yapacaksın ve asıl yapmak istediğin şey bu değil ama kabulleniyorsun, başkalarının iyiliği için kabulleniyorsun. Bunun sonucunda sen üzülüyorsun ama çok nazik bir üzüntü bu. İşte, böyle bir kişi hüzünlüdür bence.

 Bu kadardı sanırım, okuduğunuz için teşekkür ederim! Umarım konuyu sevmişsinizdir :) Hoşça kalıınn!

  • Share:

You Might Also Like

35 yorum

  1. güzel konu. gelcem yineee. ben dee akşama yazarım senin linkinlee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamdır! Teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Selamlar! benim bir kanalım var ve bir outro yapmak istiyorum giflerini kullanabilirmiyim?

      Sil
    3. gifleri ben yapmadım ama kullanabilirsin, sıkıntı olacağını düşünmüyorum :)

      Sil
  2. Güzel bir konu seçmişsin ben de bakalım bir seyler yazmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiimm! Umarım yazarsın :)

      Sil
  3. Çok güzel bir konu olmuş. Keşke hep zengin olan Türkçemizi kullansak ama artık yabancı kelimeler dilimize yerleşmiş gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, evet maalesef öyle :/

      Sil
  4. Türkçeyi genelde katlederim :)) düzgün cümlem çok azdır. :))

    Üniversitede hoca türkçeye geçmiş ve sürekli kullandığımız kelimelerin aslında hangi dile ait olduklarının listesini çıkarttı. Herkes hocam biz türkçe konuşmuyor muşuz dedi. Liste o kadar uzunduki çok şaşırdık.
    Örneğin şu yaptığım yorum da kaç tane türkçe olmayan kelime vardır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet! Günlük hayatta sıkça kullandığımız kelimelerin çoğu farklı dillerden Türkçeye geçmiş sözcükler :l

      Sil
  5. çok güzel konuydu yaaa. full yazdım ben deee :) hıhım türkçesi varsa onu kullanmak daha iyi ya haklısın. seçenek güzel bak sahiden de :) hüzün evet ne güzel söylemişsin yaa. zarif bir üzüntü tatlı bir keder gibi :) ingilizcede de güzel, blues, blue bir de pale deniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiimm :) Bahsettiğin ingilizce kelimelerden blue'yu mavi anlamıyla biliyordum, şimdi öğrendim bunun için de teşekkürler çok hoşuma gitti :)

      Sil
  6. Bende senin gibi düşünüyorum. Gün içerisinde mutlaka kullanıyoruz bu kelimeleri ne kadar üzücü olsa da.. Hüzün kelimesi ise en sevdiklerimizden🌸 Çok sık kullanmasam da, Türkçe kökenli bir kelime değil ama Namütenahi kelimesinin söylenişini çok seviyorum ben. Sonsuz anlamına geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh evett! Çok güzelmiiş, çok sevdim. Yeni bir kelime öğrendim sayende, teşekkür ederim :)

      Sil
  7. selamlar öncelikle çok güzel bir konu seçmişsin teşekkür ederim :) ben de ilk kez ağaç ev sohbetinde sizlere eşlik ettim ve çok keyifliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, teşekkür ederiimm! Çok güzeldi yazın :)

      Sil
  8. yazımın yorumlarında var bak bir arkadaşımız daha yaptıııı :)

    YanıtlaSil
  9. Türkçe'ye çevrilince çok tuhaf olan anlam ifade etmeyen kelimeler olabiliyor. Tamamen karşı değilim yabancı kelimelere. Kelimeler benim üzümlü kekim, bir meydan okuma başlattım bu arada kelimelerle ilgili katılmak istersen büyür(aslında buyur yazdım ama klavye otomatik düzeltip büyür yaptı ama o da doğru büyür katılırsan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelimelere üzümlü kek demen çok tatlı geldi :) Kesin bir şey söyleyemeyeceğim ama sorulara bayıldım, belki yapabilirim. Davetin için çok çok teşekkür ederim <3

      Sil
  10. Konu harika! Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum. Hüzün sözcüğünün kökeni Arapça "hzn: üzüntü" den geliyor. Kültürümüze öyle yerleşmiş ki sözcüğün kendisini duyduğumuz anda başlıyoruz hüzünlenmeye:) Oysa "hüzün" yerine önerilen Türkçe "üzgü" sözcüğü hiç tutmamış!
    Bugün ben de yazacağım, sevgiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiimm! Üzgü de çok hoşmuş ama hüzün sizin de bahsettiğiniz gibi duyguyu hissettiriyor bence. Yazınızı heyecanla bekliyorum :)

      Sil
  11. çok güzel bir konu seçmişsiniz. yazmaya çalışacağım. hüzün biraz farkındalık, biraz nezaket içerir.
    sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiimm! Umarım yazarsınız :)

      Sil
  12. Çok güzel konu, çok da iyi yazılar çıkmış:)teşekkürler..

    YanıtlaSil
  13. heeyoo ben de yaptım çok hoş bir konu bulmuşsun :) hüzün kelimesini ben de severim ne güzel anlatmışsın :) bak şimdi aklıma geldi hazan da severim yazarken aklıma gelmemişti :) naif de çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heeey! Çok sevindim cevaplamana :) Ahh, ne kadar çok ve ne kadar güzel kelimeler var değil miii?

      Sil
    2. eveet hepsi ayrı ayrı zenginlik :)

      Sil
  14. çok yerinde bir konu günümüz gençligi ile iç içe olan biri olarak elinize saglık

    YanıtlaSil
  15. K9nu farkındalık oluşturma acısından gercekten iyiydi.ben yazmadım ama yazılanları ilgiyle okudum

    YanıtlaSil
  16. Beni en çok ş yerine she ler ç yerine che ler sinirlendiriyor sanırım.

    YanıtlaSil

Popular Posts